Avem programatori extrem de buni, iar în străinătate câştigăm premiu după premiu la concursurile de IT. Prea puţini dintre aceşti români au însă şansa să profeseze în ţară. Domeniul de IT medical, spre exemplu, este unul inexistent în România.
În lume, aplicaţiile informaticii în medicină sunt folosite astăzi nu numai pentru diagnosticare şi tratament, dar şi pentru prevenţie, ducând astfel la scăderea costurilor în sănătate. Poate că într-un viitor apropiat şi noi vom putea să reducem aceste costuri, dându-le totodată şansa şi IT-ştilor români să profeseze chiar la ei acasă.
Elena Ovreiu s-a întors în urmă cu doi ani în România, cu un doctorat obţinut în Franţa şi specializări în ţări precum Singapore, China, Israel sau Columbia. Acum este lector la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, din cadrul Universităţii Politehnica. Dedicată domeniului de IT medical, tânăra a observat că în România acest domeniu este aproape inexistent, deşi programatorii noştri sunt apreciaţi la nivel mondial.
Aplicaţiile informaticii în medicină sunt folosite astăzi nu numai pentru diagnosticare şi tratament, ci şi pentru prevenţie, ducând astfel la scăderea costurilor în sănătate.
În acest context, Elena Ovreiu şi-a propus să deschidă, în luna iunie, porţile primei şcoli de vară dedicată aplicaţiilor imagisticii în medicină.
Cursurile vor fi ţinute de lideri mondiali, autorii ultimelor tehnologii medicale şi profesori la universităţi de prestigiu, precum Johns Hopkins, Princeton şi Technion. La final, studenţii vor primi diplome, iar cele mai bune idei vor fi premiate.
Cazul Elenei Ovreiu a fost prezentat luni, la emisiunea Daily Income, de la Antena 3.
Sursa articol: https://www.antena3.ro/economic/daily-income-cum-oprim-tinerii-in-tara-295340.html