“Medicina computaţională este viitorul medicinei. Este un domeniu nou la nivel mondial, care combină matematica, informatica şi medicina pentru a realiza simularea 3D a organelor. Metoda permite evaluarea funcţionării corpului uman, modul în care se manifestă o patologie şi reacţia la diferite tratamente”
Pentru a nu rata startul în acest sector, România trebuie să înceapă să producă specialişti, apoi va putea atrage investitori care să dezvolte companii împreună cu programatorii români. În prezent, cursuri de specialitate se ţin în cadrul Facultăţii de Inginerie Medicală de la Politehnică, înfiinţată în 2010, în colaborare cu Facultatea de Medicină Carol Davila, dar şi la alte facultăţi din ţară.
„Din păcate studenţii nu au infrastructura necesară şi joburi unde să poată profesa ceea ce au învăţat, aşa că majoritatea ajung să facă vânzări de aparatură medicală sau mentenanţă. Intenţia noastră este ca aceste companii care fac doar vânzare să ajungă să deschidă şi departamente de cercetare-dezvoltare în ţară, plus producţie”.
Elena Ovreiu a făcut facultatea de Electronică la Bucureşti, unde a lucrat cu profesorul care a înfiinţat primul laborator de imagistică din România. Ulterior, a susţinut lucrarea de diplomă în Singapore şi un doctorat în Franţa, dar a studiat şi în SUA, Columbia şi Israel.
Primul institut de medicină computaţională a fost înfiinţat în 2005 în SUA, la Universitatea John Hopkins, de către profesorul Michael Miller. Acesta va participa săptămâna viitoare la cursurile unei şcoli de vară organizată la Sinaia, la care vor preda şi alţi profesori din domeniu, inclusiv Dorin Comaniciu, şeful departamentului de imagistică medicală la compania Siemens şi Alfred Bruckstein, care are un doctorat la Standford şi profesează în Singapore, Israel şi SUA. De asemenea, la eveniment participă George Haber, cel mai bogat român din America, dezvoltatorul unui fond de investiţii pentru start-upuri în Silicon Valley.
Şcoala de vară este organizată în parteneriat cu FotoNation, liderul mondial în imagistică computaţională, companie care are 100 de angajaţi în România şi care se pregăteşte să dezvolte şi softuri medicale.